недеља, март 11, 2012

Voda protiv vatre

Ljubitelji Firefoxa koji koriste 64-bitni Windows trebalo bi da probaju program Waterfox zato što je u pitanju verzija Firefoxa posebno kompajlirana i optimizovana za Windows 64-bitne operativne sisteme a što bi trebalo pozitivno da se odrazi na brzinu rada. Autori kažu da će svi dodaci koje već imate instalirane raditi bez problema pod Waterfoxom a s obzirom na to da je, kao i originalni Firefox, sve besplatno - nema razloga da i sami ne probate.

Pale Moon je još jedna posebno kompajlirana i optimizovana verzija Firefoxa za Windows. Pod optimizacijom se misli na fokusiranje na moderne procesore (stari Pentium III, Celeroni i Athlon XP procesori nisu podržani), izbacivanje komponenata Firefoxa koje retko ko koristi (na primer, accessibility features, parental controls) kao i eliminisanje redundantnog koda čime je čitač ubrzan i troši manje memorije. Posebna pažnja je posvećena ubrzanju prikaza stranica.


Valja napomenuti da Waterfox deli podatke sa Firefoxom, odnosno, sve što imate već podešeno i instalirano pod Firefoxom (dodaci, teme) kao i istorijat, markere i sačuvane lozinke - sve ćete to imati i pod Waterfoxom. Waterfox i Firefox dele profil te ne mogu oba programa raditi u isto vreme. Sa druge strane, Pale Moon radi za sebe - ima svoj profil. Postoji alatka koja će kopirati Firefox profil u Pale Moon profil (tzv. Profile migration tool) i nakon tog kopiranja ovi čitači nastavljaju svoje nezavisne puteve. Možete ih koristiti oba u isto vreme, svaki će koristiti sopstveni profil i ono što budete menjali u jednom, neće se odraziti na drugi.

Нема коментара:

Постави коментар